Tarkkuussuunnistusta Palmassa maanantairastien yhteydessä 14.8. klo 17.30
Julkaistu: 01.08.2023 14.17

Tarkkuussuunnistusta Palmassa maanantairastien yhteydessä 14.8. klo 17.30

TARKKUUSUUNNISTUSKOKEILUA KOKKOLASSA
(iltarastipaikalla, https://goo.gl/maps/p2zu4CtW9f6hctaL8)

MITÄ SE ON ?
Tarkkuussuunnistus on yksi Suunnistusliiton neljästä lajista ja sen MM-kilpailut olivat tänä vuonna Tšekin vuoristomaisemissa. Tarkkuussuunnistuksessa katsellaan rastilippuja polulta tai tieltä ja arvataan (tai tiedetään), mikä niistä on paikallaan vai onko mikään. Etenemisnopeutta ei mitata, vaan pisteitä saa oikeista vastauksista. Lisäksi aikarastilla mitataan vastausnopeutta sekunteina.

KENELLE SE SOPII?
Kenelle tahansa, joka haluaa parantaa kartanlukutaitoaan tai kilpailla siinä. Laji sopii treeniksi niin huippusuunnistajalle kuin nuorellekin, ja sitä voi harrastaa myös kun tossut jo alkavat painaa, kunhan pääsee pari-kolme kilometriä hyvää polkua läpi joko kävellen tai jonkin apuvälineen kanssa.

MITÄ TARVITAAN MUKAAN? MITEN TOIMIN REITILLÄ?
Hakaneulan tai kynän sekä karttamuovin. Kompassilla voi tarkistaa, onko rasti oikeassa suunnassa, mutta ilmankin voi kokeilla. Ammattilaiset saattavat miettiä tehtäviä parikin tuntia, mutta tunnissakin ehtii ihmettelemään jo paljon. Etiketin mukaan reitillä ollaan yleensä hiljaa.

Saat lähtöpaikalla kartan (1:3000/käyräväli 2 m), johon on merkitty noin 25 rastia. Kuljettavaa tulee Palmassa 2 km. Saat liikkua vain kartan ruskeita alueita pitkin, ja niistäkin osa on kielletty. Tiiraile rasteja paikoista, mistä arvelet näkeväsi ne parhaiten.

Tällä kertaa kaikki tavalliset tehtävät ovat oikein/väärin -tehtäviä. Jos rasti on mielestäsi oikeassa paikassa, vastaa A. Jos rasti on ainakin 4 metriä väärässä paikassa, vastaa Z. Ole tarkkana, sillä ”eiku”-vastauksista ei saa pisteitä. Palmassa on 1 aikarasti, jolle kannattaa mennä muun reitin jälkeen.

Aikarasteilla näet tuoliin istuuduttuasi 6 rastilippua, ja sinun pitää muistaa, että niiden nimet ovat vasemmalta oikealle alfa, bravo, charlie, delta, echo ja foxtrot. Käännä kädessäsi olevasta karttanipusta ensimmäinen tehtävä auki, katso siinä olevaa rastiympyrää ja ratkaise, mikä näkemistäsi rastilipuista on kartan mukaisessa paikassa. Jos mikään ei ole oikeassa paikassa, vastaa zero. Toista niin kauan kun nipussa riittää tehtäviä (5 kpl). Mitä nopeammin vastaat oikein, sitä parempi tulos. Väärästä vastauksesta tulee 30 sekuntia sakkoa.

Illan lopuksi ohjaaja kävelee radan takaperin läpi ja selittää, miten tehtävät olisi pitänyt ratkaista.

ILMOITTAUTUMINEN

ILMOITTAUTUMINEN 8.8. klo 24 mennessä osoitteeseen janne.seppala@aalto.fi. Varaamme kuitenkin jonkin verran karttoja myös viime hetken seikkailijoille. Karttamaksu omantunnon mukaan.

Kokkolan Suunnistajat r.y.

Y-tunnus 0233103-0

Varasto- ja toimistotila

Hagströmin kulma, Pitkänsillankatu 1-3,

käynti sisäpihalta, ovi A2.