Kiintorastit

MOBO

Mikä ja miten?

MOBO on suunnistuksen kiintorastien nykyaikainen versio ja sitä käytetään ilmaisella puhelin- tai tablettisovelluksella. Käyttäjä lataa laitteensa sovelluskaupasta ohjelman ja asentaa sen. Käytettävässä mobiililaitteessa pitää olla QR-koodin tai NFC-tunnisteen lukemiseen tarkoitettu ohjelma, jotta rastien leimaus voidaan suorittaa.

Ohjelman asentamisen ja käynnistämisen jälkeen valitaan suunnistamiseen haluttu kartta. Suunnistus ja rastien etsiminen tapahtuu yksinkertaisimmillaan käyttäen sovelluksen omaa kompassia ja karttaa. Monella MOBO-radalla on myös mahdollista itse etukäteen tulostaa kartta suunnistusseuran tai MOBO-radan ylläpitäjän nettisivuilta, tällöinkin rasteilla leimaaminen tehdään mobiililaitetta käyttäen. Käyttäjä voit kiertää rastit haluamassaan järjestyksessä ja käydä niin monella rastilla kuin haluaa.

Suunnistaja voi käyttää omaa nimeään tai valita itselleen nimimerkin, jonka käynnit rasteilla tallennetaan sovelluksen verkkopalveluun. Rastilla leimaus tapahtuu valitsemalla sovelluksesta “Leimaa” -painike ja ottamalla kuva QR-koodista tai kännykän NFC-ominaisuutta käyttäen. Onnistunut leimaustieto siirtyy automaattisesti MOBOn verkkosivulle, josta tehdyt leimaukset voidaan tarkastaa.

Kenelle?

MOBOa voivat käyttää kaikki suunnistuksesta kiinnostuneet henkilöt. Oman taitotason huomioon ottaen maastoon sijoitettuja rasteja voivat kiertää aivan aloittelijat ja myös kokeneemmat suunnistajat. Varsinkin koulujen suunnistusopetukseen sovellus tuo paljon uutta ja mielenkiintoista näkökulmaa kännyköiden käyttöön tottuneille nuorille suunnistajanaluille.

Missä?

Kokkolan Suunnistajat on tehnyt kolme eri MOBO-rataa:

Elba: Lähtöpaikka on Elbassa, luontopolun opastaululla. Rastit on sijoitettu suurimmaksi osaksi Villa Elban luontokoulun kiintorastien yhteyteen. Maastossa on Lähtö + 19 rastipistettä.

Santahaka: Lähtöpaikka on Santahaan kuntoradan opastaululla. Rastit on sijoitettu suurimmaksi osaksi Santahaan ulkoilualueen kiintorastien yhteyteen. Maastossa on Lähtö + 21 rastipistettä.

Patamäki: Lähtöpaikka on pururadan itäpuolella Vasaratien suunnalla. Maastossa on Lähtö + 14 rastipistettä.

MOBO-ratoja löytyy ympäri Suomea ja myös ulkomailla, kuten Virosta, josta MOBO on alun perin kotoisin. Ohjelmalla on mahdollista hakea itseään lähimpänä olevat kartat GPS-paikkaan perustuen.

Tästä voi tulostaa KoS:n MOBO-kartat paperiversiona.

Elba

Santahaka

Patamäki

KoS:n MOBO-ratojen yhteistyökumppanit: Kokkolan kaupunki, Villa Elba, Protect Oy

SSL:n MOBO-ohje

Täällä MOBO:n omat sivut, joilta löytyy kaikki MOBO-radat ja voi tutkia eri ratojen rastien leimauksia ja muita tilastoja.

Kiintorastit

Täältä löytyy vapaasti tulostettavissa olevat kiintorastikartat

Outokummuntie-Kiintorastit

Kokkolan Suunnistajat r.y.

Y-tunnus 0233103-0

Varasto- ja toimistotila

Hagströmin kulma, Pitkänsillankatu 1-3,

käynti sisäpihalta, ovi A2.