Suunnistuskoulun radat Harriniemessä 15.-20.6.
Julkaistu: 15.06.2021 00.00

Suunnistuskoulun radat Harriniemessä 15.-20.6.

Hei suunnistuskoululaiset! Tällä viikolla pääsettekin taas oikeaan metsään ja mukavaan sellaiseen eli Harriniemeen. Ratojen lähtöpaikkaan pääsee Outokummuntieltä Rastilippuopastus alkaa Pohjoisväylän ja Vanhansatamanlahdentien risteyksestä.

Radat ovat nyt pituudeltaan 1.7 ( rata A ) ja 1.1 km ( Rata B ). Löydätte radat taas materiaalipankista ja Kustaa Aadolfinkatu 13:n KoS:n laatikon kansiosta. Radat ovat käytettävissä jo tiistai-iltapäivästä lähtien sunnuntai-iltaan saakka.

Rastinmääritteet näkyvät kartoissa nyt sekä symboleina että sanallisesti selitettyinä. Muistathan taas tarkistaa, että rastinmääritteen numero ja rastilta löytyvä numero ovat samat! Kartan alaosassa on myös merkittynä mittakaava, joka tässä kartassa on 1:5000 ja tarkoittaa sitä, että kartalla 1 cm:n matka tarkoittaa maastossa 50 metrin matkaa.

Tämän viikon ratamestari ( ratamestariksi kutsutaan henkilöä, joka laatii radat ) kertoo radoista näin: "Reitinvalintoja on melkein joka rastille. Osaan on tarjolla polkukiertoja oikealta tai vasemmalta tai sitten voi harjoitella menemään suoraan suunnalla, kun takana on melkein aina jokin pysäyttävä kohde. Tarjolla on lyhyitä rastivälejä ja muutama pitempi väli"

Tuossa tekstissä mainittiin pari termiä: Reitinvalinta ja pysäyttävä kohde.

Pysäyttävä kohde tarkoittaa sitä, että rastin takana on esim oja tai polku, joten jos tulet jo polulle löytämättä rastia, tiedät että rasti olikin ennen sitä. Tässä A-radan kartassa rastille 6 tultaessa sen takana oleva polku on pysäyttävä kohde. Mikähän on rastin numero 5 pysäyttävä kohde?

Reitinvalinta tarkoittaa suunnitelmaa reitistä seuraavalle rastille. Kolmas termi kerrattavaksi on kartan suuntaaminen: Rastiväliä liikkuessa pidämme karttaa aina siten, että se on samansuuntainen maaston kanssa. Hippo-vihkoista löytyy reitinvalintaan, suunnistusajatteluun ja kartan suuntaamiseen liittyvää asiaa. Startti-vihkosta voisit katsoa sivun 24 ja tehdä tehtävän sivulta 25, ellet ole sitä jo tehnyt. Katso lisäksi sivut 27 ja 31. Tsemppi-vihkon käyttäjien kotiläksynä ovat sivut 18-24, joilla käsitellään samoja asioita.

Kuittaapa käyntisi rasteilla piirtämällä taka-aukeaman taulukkoon rastilipun kuva!

Mukavaa suunnistusta vaikkapa molemmilla radoilla! Tällä kertaa vain kaksi rastia on ratojen yhteisiä.


Seuran uusimmat

Kokkolan Suunnistajat r.y.

Y-tunnus 0233103-0

Varasto- ja toimistotila

Hagströmin kulma, Pitkänsillankatu 1-3,

käynti sisäpihalta, ovi A2.