Rataesimerkkejä

 
 

Rastireitti

Rastireitillä rastit ovat siimarin varrella. Suunnistustehtävänä rastireitilläkin on kiertää kaikki rastit nopeinta reittiä käyttäen. Nopein reitti ei yleensä ole siimaria pitkin kiertäminen. Joka rastivalille on suunniteltu mahdollisuus oikaisuun jota pitkin matka yleensä lyhenee ja nopeutuu.

Seuraavaksi esimerkki kesäkuun rastireitiltä Saarikankaalta:

Ykkösrastille on tarkoitus oikaista pientä polkua rastille, siitä kohdasta missä siimari tekee käänöksen oikealle. Tosin vielä nopeampi reitti on mennä heti lähdöstä oikean kautta isompaa tietä pitkin.

Kakkosrasti käytännössä näkyy ykköseltä. Siimari tekee lenkin metsäsä oikealla, mutta tarkoitus on mennä suoraan isoa polkua pitkin rastille.

Kolmosrastille lähdettäessä siimari ohjaa lähdön oikeaan suuntaan oikopolulle. Siimari sen sijaan kiertää pitempää reittiä oikealta. Taitavimmat voivat vielä koittaa oikeaista oikopoulta tielle hieman ennen risteystä.

Nelosratille pitäisi mennä tietä pitkin eikä mennä siimarin mukana hitaaseen maastoon. Siimaria seurataan rastille sitten, kun se palaa tielle.

Viitoselle on tarkoitus mennä suoraan hiekkaista polkua pitkin ja sitten siimarin mukana rastille kun siimari palaa polulle.

Kuutoselle mennessä tietä ei kannata ylittää vaan kääntyä vasemmalle tietä pitkin. Siimari tekee ylimääräisen lenkin metsässä ja palaa sitten tielle.

Maaliin mennessä siimari tekee lenkin taimikon puolella vasemmalla. Suunnistajan kannattaa edetä suoraan maaliin tietä pitkin.

 

Seuraavassa linkissä on sama rata suunnistajan kiertämänä:

http://youtu.be/DR4DK8qK73k

 

Tukireitti

Tukireitillä rastit eivät ole kiinni siimarissa vaan jonkin verran sivussa. Siimari toimii tavallaan ylimääräisenä polkuna, jota voi käyttää apuna suunnistuksessa. Karttaesimerkki:

 

C-rata

C-rata on tavallinen suunnistusrata, jossa ei ole siimaria. Rastit on kartalla yhdistetty väliviivoilla ja ne kierretään numerojärjestyksessä. Esimerkkiradalla yhdellä rastilla käydään kahdesti: