Kategorian Valmennus kirjoitukset

 • Valmennuksen leiri 15.-16.12.

  16.11.2018 klo 10.00

  Valmennuksen leiri 15.-16.12.2018

   

  Tavoite: 

  Parantaa juoksuvauhtia ajatellen R1 SM-kisoja ja viestiliigan osakilpailuja

  Leiriohjelma:

  1. Lähtö Heinolan ABC:ltä lauantaina 15.12.2018 klo 9:00
  2. Kokoontuminen Botnia-hallilla Mustasaaressa klo 11:00
  3.    Määräintervalliharjoitus:

  Miehet 4 x 5 x 200 m 36 s /30s/3 min,

  Naiset 4 x 4 x 150m  32 s /30 s/3 min

  LISÄOHJEISTUS MÄÄRÄINTERVALLIHARJOITUKSEEN (lyhyet 150-200 m vedot):
  Harjoitus on yksi suunnistajan perusharjoituksista. Tavoitteena on kehittää lihaksiston toimintaa ja
  helpottaa rentoa vauhdinpitoa kilpailutilanteessa. Lisäksi lyhyet määräintervallit ehkäisevät
  harjoitusjumia ja pitävät lihaksiston vastaanottavaisena. Tällaiset kohtuuvauhdilla tehtävät
  intervallit ovat riittäviä metsäsuunnistajille. Lyhyet vedot lyhyellä palautuksella sopivat elvyttävänä
  ja ylläpitävänä harjoituksena myös sprinttikisoja ajatellen. Sprinttisuunnistaja tekee lisäksi
  kovavauhtisia lyhyitä intervalleja pidemmällä palautuksella kehittääkseen nopean juoksun
  ominaisuuksia.
  Harjoitus kuuluu kategoriaan maitohapoton nopeuskestävyys eli vedon pituus on pidettävä riittävän
  lyhyenä maitohapon muodostumisen hillitsemiseksi. Vauhdin on oltava riittävän kova
  harjoitusvasteen saamiseksi. Juoksun on kuitenkin säilyttävä teknisesti hyvänä, joten liika
  repiminen ei kuulu harjoituksen luonteeseen. Jos harjoituksen ohjevauhdit osoittautuvat liian
  koviksi, suunnistajan on otettava nopean juoksun kehittäminen harjoittelun painopistealueeksi jo
  talven aikana.

  Harjoitusta ennen on tehtävä perusverryttely, minimissään 8-12 min, minkä jälkeen on aktivoitava juoksulihaksisto juoksutekniikkaharjoitteilla ottaen mukaan muutamia lyhyitä vauhdikkaita rullauksia.

  1. Lounas Kivihaan ABC klo 13, Kiilletie 2
  2. Majoittuminen Sokos Hotel Vaakunaan 3 hengen huoneisiin
  3. Palaveri kauden 2019 kilpailukalenterista klo 16-17, Lokki-kabinetti
  4.       Suunnistusharjoitus klo 17:30, Ristinummen ostoskeskus, Kappelimäentien ja Vanhan Vaasan kadun risteys
  5. Päivällinen omakustanteisesti omaan tahtiin
  6. Sunnuntaina aamiainen hotellilla klo 8:00
  7. Kokoontuminen Botnia-hallilla klo 10:00

              Testijuoksu: Miehet 5 000 m, naiset 3000 m, klo 10:45 – 11:15

  1. Lounas Kivihaan ABC klo 12
  2. Paluu Kokkolaan klo 15

   

  Ilmoittautuminen:    Seuran ilmoittautumisjärjestelmän kautta 5.12. klo 22 mennessä.

  Kyytiä vailla olevat voivat ilmoittaa asiasta Tommille 0505137973

   

  Muuta:          Leirille osallistuminen edellyttää leiriohjelman mukaisten harjoitusten tekemistä.                                              Leirille ei voi osallistua sairaana tai toipilaana.

  Leirin omavastuu riippuu osallistujien määrästä. Omavastuu on enintään 30 euroa.

   

  Lisätiedot:     Tällä sivustolla tarkempaa tietoa harjoituksista myöhemmin.

  Sauli.Viitasaari@anvianet.fi, 0503014773

 • Taitoryhmän toiminta alkaa maanantaina 19.11.

  12.11.2018 klo 09.37

  Hei, seurassamme alkaa uusi nuorten suunnistajien toiminta. Taitoryhmän toiminta on tarkoitettu suunnistuksen perustaidot jo osaavalle nuorelle suunnistajalle (noin 10-14- vuotiaille). Aloitamme harjoitelun Vitsarin koululla ensi maanantaina klo 18.00. Harjoittelemme sekä ulkona että sisällä. Pukeuduthan siis sään mukaan.

  Harjoituksen aluksi pidämme pienen infon vanhemmille tulevasta kaudesta.

  Tervetuloa

  Taitoryhmä, Markus Hirvinen, Ilkka Tanttinen ja Elina Orjala

   

 • Turinaa Oravatonnilta.

  02.10.2018 klo 21.45

  Kokkolan Suunnistajat teki syksyn perinteisen suunnistusreissun Turun nuorisoviestiin, viestiliigan finaaliin sekä Oravatonnille 28-30.9.2018. Matkaan lähdettiin bussilla ja yövyimme yhdessä leirikeskuksessa, samalla pääsimme kisafiilikseen. Reissuun oli tänä vuonna lähtenyt paljon ensikertalaisia suunnistajia meidän vanhojen reissulaisten lisäksi.

  Nuorisoviesti ja viestiliigan finaali suunnistettiin Raisiossa launtaina tuulisessa ja hiukan syksyisessä säässä. Maasto tarjosi tarkkaa pienipiirteistä suunnistusta, polkurikkaassa kalliomaastossa, jota rikkoi kuntorata. Viestiliigan finaaliin starttasi aamun koittaessa Toni-Antti Viitasaari, Olli Koivumäki sekä Tuomas Hyyppä, samalla muu porukka nautti aikaista lounasta Ikeassa. Miehet pärjäsivätkin viestissä hyvin, sijoittuen sijalle 34.

  Nuorisoviestin A-sarjassa Kokkolan suunnistajat sijoittuivat sijalle 35. Joukkueessa suunnistivat Liina Viitasaari, Miki Vuorinen, LiinaHyyppä, Emma Brock, Santeri Kallio, Matilda Myllymäki ja Milja Hyyppä. Kilpailussa joukkueita oli yhteensä 53. B-sarjassa ensimmäisellä osuudella suunnistanut Hirvinen Joona saapui vaihtoon ensimmäisenä. KoS:n  ykkösjoukkue sijoittui sijalle 35. Joukkueessa suunnistivat Joonan lisäksi, Ketola Matleena, Tukala Eeva ja Lund Daniel. KoS:n kakkosjoukkue sijoittui sijalle 66. Joukkueessa suunnistivat Määttälä Selma, Hyyppä Alisa, Hirvinen Jesse ja Tukala Oona.  Joukkueita B-sarjassa oli yhteensä 89. Vuoden 2019 Nuorten Jukola tullaan suunnistamaan lähimaastoissa, joten tämä kisa oli junioreille hyvää harjoitusta.

  Sunnuntainen Oravatonni suunnistettiin Mynämäen Formun-kallion maastossa. Jukola 2021 suunnistetaan lähimaastoissa. Tarjolla oli avonaista, nopeakulkuista ja selkeälukuista avokalliomaastoa. Oravatonni-sarjoissa ensimmäiselle sijalle sijoittui H10RR Jesse Hirvinen, kolmas sija H18 Olli Koivumäki ja D18 Venla Venetjoki, H12 Joona Hirvinen 8., Miki Vuorinen 9., D10RR Matleena Ketola 8., Eeva Tukala 9., D9-D12 Oona Tukala 9 sija.

  Kiitos kaikille mukavasta seurasta ja ihanista muistoista.

  Elina Orjala

   

   

 • Sprintin valvontaohje

  19.08.2018 klo 08.58

  Sprinttisuunnistuskilpailun maastovalvonta

   

  Maastovalvonnalla on keskeinen rooli onnistuneen sprinttikisan järjestämisessä. Maastovalvonnalla tarkoitetaan sekä turvallisuuteen että lajisääntöjen noudattamiseen liittyvää valvontaa.

  Käytössä olevaa aluetta ei suljeta liikenteeltä, joten haasteeksi muodostuu autoilijoiden ja suunnistajien kulkemisten yhteensovittaminen. Vilkasliikenteisimmät tiet, kuten Torikatu, Antti Chydeniuksen katu ja Katariinankatu osittain, saa ylittää vain karttaan merkityistä paikoista. Valvojan on näissä paikoissa varmistettava kilpailijan turvallinen tienylitys pysäyttämällä tarvittaessa ylityspaikkaa lähestyvä auto. Kummallakin kaistalla (ajosuunnalla) on oma valvojansa.Valvontaa helpottaa tieto siitä, että Katariinankatu ylitetään koillisesta lounaaseen päin ja Torikatu pohjoisesta etelään. Myös Antti Chydeniuksen katu ylitetään kilpailijoiden toimesta pohjoisesta etelään, mutta urheilukentän kulman ja Mäntykankaan koulun välisellä alueella kuntosuunnistajat tulevat myös etelästä pohjoiseen.

  Ylityspaikka merkitään maastoon muovisilla pylväillä. Kussakin ylityspaikassa on neljä tolppaa, kaksi tien molemmilla puolin, joiden välistä suunnistajan on mentävä. Suurin osa ylityspaikoista on suojateillä, mutta muutama ylityspaikka on luotu vain tätä kisaa varten. Tienylityspaikan määräämisellä on turvallisuuden lisäksi myös radan vaikeusastetta lisäävä vaikutus, kun rastinväli pilkkoutuu osiin pakotettujen tienylityspaikkojen johdosta. Ylityspaikka on sijoitettava kartassa merkittyyn paikkaan.

  Tienylitysvalvojalla on turvallisuuden varmistamisen lisäksi toinenkin tehtävä: lajisääntöjen noudattaminen. Koska kilpailijan tulee ylittää tie tolppien välistä, hänet hylätään, jos hän juoksee tien yli muusta kohdin. Jos kilpailijalla on tarkoitus ylittää tie tolppien välistä, mutta hän pyrkii oikaisemalla saavuttamaan muutaman sekunnin hyödyn, hänelle annetaan hylkäämisen asemesta mahdollisuus palata takaisin ja kulkea tolppien välistä. Jos kilpailija ylittää tien useiden metrien etäisyydellä merkitystä paikasta, hänet hylätään. Valvonnan mahdollistamiseksi kilpailijoilla on numerot, tosin vain etupuolella. Valvojalla olisi hyvä olla lähtöluettelo printattuna tai sähköisenä, jotta hän voisi paremmin seurata kilpailijoita ja tunnistaa heidät sääntörikkomustapauksessa. Hylkäysesitys olisi ilmoitettava mahdollisimman pian kilpailunjohdolle, joka tekee ratkaisun maastosta saadun tiedon perusteella. Jos kilpailija on tyytymätön ratkaisuun, hän voi valittaa hylkäyksestä tuomarineuvostolle, joka on järjestävästä seurasta riippumaton kolmihenkinen ryhmä.

  Osa valvojista sijoittuu piha- ja rastivalvontaan. Siinä pääpaino on lajisääntöjen ja samalla asunto-osakeyhtiöiden kanssa tehdyn sopimuksen noudattamisen valvonnassa. Tarkoituksena on järjestää kilpailu siten, että siitä aiheutuu mahdollisimman vähän häiriötä kiinteistön omistajille ja asukkaille. Piha-alueilla on myös turvallisuuden valvontaa autojen, polkupyörien ja asukkaiden liikkuessa pihoilla suunnistajien kanssa samanaikaisesti. Lisäksi yksi rastivalvonnan tehtävistä on varmistaa, että rasti pysyy paikoillaan koko kilpailun ajan. Tärkeimmät valvottavat kohteet ovat kielletyksi piha-alueeksi (oliivinvihreä) kartassa merkittyjen alueiden valvonta, istutusten valvonta (tumman vihreä), aitojen valvonta (paksulla viivalla ja kahdella väkäsellä karttaan merkittyä aitaa ei saa ylittää tai alittaa). Valvoja voi huomauttaa kilpailijaa ja estää hylkäyksen, jos kilpailija esimerkiksi näyttäisi lähtevän ylittämään kiellettyä aitaa. Ylitettyään kielletyn aidan tai kuljettuaan kielletyllä alueella useampia askelia tai aiheutettuaan haittaa istutuksille, kilpailja hylätään. Se, mitä edellä todettiin lähtöluettelon käsillä olosta ja menettelystä sääntörikkomustapauksissa pätee myös piha- ja rastivalvontaan.

  Valvonta on näkyvää eli valvojilla on heijastinliivit. Lisäksi tienylitysvalvojilla on pieni Ajoneuvolla ajo kielletty -liikennemerkki.

  Mastovalvonnan vastuuhenkilönä toimii Tapio Erkkilä (0458839944). Hän järjestää tarvittavan materiaalin ja kutsuu valvojat koolle kilpailuaamuna ja osoittaa kullekin oman valvontapaikan. Piha- ja rastivalvontaan osallistuville annetaan kisa-aamuna kartta, josta käy ilmi valvontakohteet, rastipaikat ja kohteen tärkeimmät valvottavat asiat.

   

 • Suunnistajan esteellisyydestä osallistua kilpailuun

  02.08.2018 klo 15.59

  Oheisen artikkelin avulla voit tutustua lajisääntöihin ja arvioida omaa osallistumistasi kilpailuun silloin kun sinulla on maasto- tai karttatuntemusta.

  Lukekaa artikkeli tästä linkistä.

 • Nuorten- ja yleisten sarjojen viesti-ilmoittautumiset

  30.04.2018 klo 15.12

  Valmennusjaosto kokoaa kootusti viestijoukkueet nuorten ja yleisten sarjojen tärkeimpiin viesteihin. H/D10RR – H/D21.

  Viestit

   

 • Leimausleiri 4-7.6.2018

  05.04.2018 klo 21.29

  LEIMAUSLEIRI 4.-7.6.2018
   
  Suunnistuksen nuorten suurleiri, Leimaus-leiri järjestetään Kisakallion Urheiluopistolla, Lohjalla. Leimaus-leiri on Suomen Suunnistusliiton lajitapahtuma 8-18-vuotiaille.
   
  Leimaus-leiri kokoaa suunnistuksesta kiinnostuneet lapset, nuoret ja ohjaajat neljän päivän ajaksi yhteen. Leirillä on tarjolla monipuolisia ja eritasoisia suunnistusharjoituksia, oheisohjelmia sekä mahdollisuus pelailuun ja kisailuun kavereiden kanssa. Leiri huipentuu päätöspäivän leirikisaan, johon kaikki leiriläiset osallistuvat.
   
  Kokkolan suunnistajat tukee oman seuran nuorten osallistumista leimausleirille. Leirin kokonaishinta on 205 €/ leiriläinen. KoS maksaa puolet alle 18-vuotiaan leirimaksusta. Osallistumismaksu sisältää ruokailut, harjoitukset, kuljetukset Kokkola-Kisakallio-Kokkola sekä harjoituksiin, oheisohjelman ja leirituotteen.
   
  Sitovat ilmoittautumiset ma 9.4.2018 mennessä numeroon 050-3769070/ Päivi. Laita viestiin syntymävuosi, lisenssinumero ja emitin numero.
   
  Lisätietoa leiristä voi kysellä suunnistuskoulu jaostolta tai yllä olevasta numerosta.
   
  www.facebook.com/leimaus
  https://www.kisakallio.fi/fi/tapahtumat/urheilu/leimaus2018
 • Hola Huelva !

  25.02.2018 klo 14.46

  Suunnistajien suunta on näin hiihtolomaviikkojen aikaan useammin kohti etelää kuin pohjoista. Kiristynyt kilpailu edellyttää ympärivuotista lajiharjoittelua ja lajin kansainvälistyminen kokemuksia erilaisista maastotyypeistä.

   

  KoSsin iskuryhmä leireilee tänä vuonna Espanjassa, Huelvan lähellä olevassa Punta Umbrian pikkukylässä. Rantapaikassa on täys hulina kesällä, mutta nyt se on täysin suunnistajien vallassa.

   

  Esko ja Pinja ovat jo paikalla, kun taas Sauli, Toni-Antti ja Lauri saapuvat paikkaan keskiviikkona. Ohjelmassa on leirin järjestäjän laatimia taitoharjoituksia, kilpailunomaisia harjoituksia ja ihan oikeita kisojakin. Pinja ja Lauri pääsevät ensimmäisen kerran urallaan osallistumaan WorldRankingEvent -kisaan. Tarjolla on sekä keskari että sprintti. Toni-Antti tavoittelee lisäpisteitä sprinttirankiin.

 • Yhteislähtöharjoitus hajonnoilla la 27.1 Terveydenhoito-oppilaitokselta klo 10.00

  16.01.2018 klo 10.05

  SUUNNISTUSHARJOITUKSEN HARJOITUSKORTTI

  PAIKKA JA AIKA Sosiaali- ja terveysalan opisto, Terveystie 1 Lauantai 27.1. Kokoontuminen koululle verrytelleenä 9:45, josta siirtyminen lähtöpaikalle. Yhteislähtö 10:00

   

  JÄRJESTÄJÄ Sauli Viitasaari / 0503014773

  ILMOITTAUTUMINEN to 25.1 klo 23.59 mennessä TÄNNE

  TEEMA Yhteislähtösprintti hajontaradoin, kartta 1:4 000

  RATA lyhintä reittiä 4 000 m

  OHJEET Muistakaa hyvät alku- ja loppuverryttelyt. Lopulliset ohjeet koululla 9:45

  TAVOITTEET Hallittu oman työn tekeminen vaikka muita ympärillä. Pakota itsesi tekemään ainakin alustava reitinvalinta seuraavalle rastille jo ennen ”leimausta”. Ole tarkkana, että luet oikeaa rastinväliä. Pyörivä ristirata voi tuottaa vaikeuksia. Kovavauhtinen sprinttisuunnistus. Sykkeen nosto anaerobiselle kynnykselle.

  MUUTA  Rasteilla sprinttipukki ja pieni rastilippu! Ei emittiä. Leimaus koskettamalla pukkiin. Touch free leimaus ei käytössä ! Tulokset ja reittihärveli löytyvät seuran valmennussivustolta.

 • Fredric Portinin luento 15.12.2017

  05.12.2017 klo 17.13

  Keskimatkan Suomen mestari 2017 Fredric Portin saapuu Kokkolaan perjantaina 15.12. klo 17.00-19.30 pitämään mielenkiintoisen luennon huippusuunnistuksesta!

   

  http://kepli.fi/uutiset/6221/fredric-portin-huippusuunnistajan-harjoittelu-ja-suunnistusajattelu

   

  Fredric kertoo omasta urastaan, harjoittelustaan, valmentautumisestaan ja suunnistusajattelustaan. Fredric käy läpi muutamia mielenkiintoisia esimerkkejä omista suunnistuskilpailuistaan ja suunnistamistekniikastaan. Mitä asioita huippusuunnistaja havainnoi kilpailusuorituksen aikana?

   

  Kohderyhmä: suunnistusseurojen väki, erityisesti juniorit ja valmentajat. Myös muut asiasta kiinnostuneet ovat tervetulleita!

   

  Luennoitsija: Fredric Portin

   

  Aika: perjantai 15.12.2017 klo 17.00-19.30

   

  Paikka: KPO:n konttoritila, Prismantie 1, Kokkola. Sisäänkäynti liikenneympyrän puoleisen parkkipaikan sivustalta. Seuraa opasteita.

   

  Hinta: 20 € / seura, laskutetaan jälkikäteen.

  (Kossilaisille luento tietenkin maksuton, joten kaikki kiinnostuneet mukaan.)

  Lisätiedot: Samu Martinmäki, 0440916073samu.martinmaki@kepli.fi

   

  Ilmoittautumiset: www.kepli.ingo.fiviimeistään 14.12.2017

   

  Tilaisuuden järjestävät yhteistyössä Kokkolan Suunnistajat ja Keplin Seuramentor ohjaajien tukena -hanke.

   

  1. Samu Keplistä