Ratametsurien terveiset

Ratametsurien mietteet puoli vuotta ennen kisaa ovat periaatteelliset. Kartta on Kyösti Oravan perinteistä tasoa ja parhaillaan uudelleen piirrettävänä. Näemme hakkuiden jälleen alkaneen alueella. Karttatulosteissa toukokuussa on varmasti kaikki paikallaan. Vähän mietityttää notkojen kuivuminen talven jälkeen.

Kisamaasto on erittäin nopeakulkuista, vaikka siinä on erilaisia pohjia. Tasaista mäntykangasta, pieniä kalliokukkuloita, rantahietikoita sekä dyynitöyräitä, joiden juoksuhiekka on peräisin tuhannen ja kuuden tuhannen vuoden takaa. Silloin lämpöä oli vuositasolla asteesta kolmeen asteeseen enemmän kuin nykyään ja tuulet kasasivat hietikoita. Muutama hiekkakuoppa ja sotaväen kaivaus on kartassa, taloja vain jokunen, samoin pistepeltoja sekä muita kiellettyjä alueita.

Kilpailukeskus on tiivis, pysäköintialue on sen keskellä, toisessa reunassa on kummatkin lähdöt ja niitä vastapäätä on maali. Kisamaastoa riittää kilpailukeskuksen ympärillä sekä alueelle tuovan tien vieressä. Näissä maisemissa on kilpailtu suunnistuksen Suomen mestaruuksista muutama vuosikymmen sitten.

Ratamestarikirjassa neuvotaan pitkän matkan kisan suunnittelusta: Runsaan tunnin kestävä tehokas suunnistus painottaa reitinvalintaa ja maaston suomaa rytmitystä. Ratojen loppuosilla vaativuus lisääntyy. Kartanluku korostuu jokaisella välillä. Runsas polkuverkosto hämää helposti ja aiheuttaa vauhdissa samaistusvirheitä. Rastipisteillä ei näperrellä, nykyinen päävalmentaja kaipaa puskarasteja ja teräväkulmaisia rasteilta lähtöjä.

Lasten ratoja ajatellen maasto on sekä turvallinen että sopivan vaativa. Vaatteet eivät repeydy eivätkä kengät uppoa suohon. Edellytykset kivalle kisalle ovat kohdallaan. Niemeltä ei eksy.

Alueen läpi koulutetaan hevosia ajamalla sekä ratsastaen. Sen vuoksi on kilpailukeskukseen vievää tietä kuljettava varoen ja antaen huomaavaisesti tilaa. Ratamestarityötä hidastaa alueelle tuodut irrallaan liikkuvat kurittomat koirat. Kunpa ne eivät pilaisi kenenkään suunnistusta!

Esa Saarela, lasten radat, Jaakko Teppo, pääratamestari.

Kisakuva
Kisakuva
Kisakuva
Kisakuva
Kisakuva
Kisakuva
Kisakuva
Kisakuva