Ennakkopaloja asuntomessusprintistä

KoS järjestää 58-vuotisen historiansa ensimmäiset sprinttisuunnistuskansalliset keskiviikkoiltana 10.8. Järjestämisen taustalla on yhtäältä halu olla tukemassa pikkuhiljaa rakentumassa olevaa sprinttisuunnistuksen ympärikautista kilpailukalenteria ja toisaalta halu olla tukemassa oheistapahtumalla Kokkolan suurinta kesätapahtumaa, asuntomessuja.

Asuntomessualuetta emme saaneet käyttöömme, mutta aivan messualueen välittömässä läheisyydessä kuitenkin liikutaan. Kilpailualue rakentuu kolmesta varsin erilaisesta alueesta. On lerintäalueen puistoa, metsäistä vanhaa kasarmialuetta ja moni-ilmeistä asuinaluetta. Kilpailijoiden on syytä verrytellä kone lämpimäksi ennen lähtöä ja vetää viimeistään karsinassa vatsa sisään ja rinta ulos, sillä ensimmäinen kilometri kirmaistaan yleisön nähtävillä leirintäalueella . Hölkkäkisoihin osallistuneet pääsevät keräämään bonussekunteja, mutta taitosuunnistajien ja metsämönkijöiksi itseänsä tituleeraavien on vielä odotettava iskunpaikkaa, sillä maastopohja on tasaista eivätkä suunnistustehtävät ole päätähuimaavia.

Keskiosa radoista kulkee 1600-luvun kallioisella Ryövärinkarilla. Saarella poltettiin pikeä, josta sen myöhemmin vakiintunut nimi Pikiruukki on peräisin. Alue on sittemmin ollut Puolustusvoimien käytössä, jolta ajalta alueen rakennuskanta on peräisin. Pikiruukki on ollut viime vuodet jatkuvan rakentamisen kohteena. Kisan aikana työmaana on alueen isoin kasarmirakennus, joka muovautuu nykyaikaisiksi asunnoiksi. Tällä radan keskisektorilla metsämönkijät voivat ottaa etumatkaa asfaltilla viihtyviin sprinttereihin ja taitosuunnistajatkin ovat elementissään radan kääntäessä ja vääntäessä. Moni saattaakin huomata tulleensa loppujen lopuksi samaan paikkaan mistä lähtikin ? toivottavasti puolenkymmentä leimaa rikkaampana.

Vielä on suunnistajan pelikirjasta löydyttävä uusi sivu, sillä rata vaihtaa ilmettä ja loppu tullaan asuinrakennuksia väistellen. Kyse ei ole korttelisuunnistuksesta, sillä rakennukset sijaitsevat alueella kuin taivaasta tiputettuina. Kukkapenkit ovat vähissä, mutta uusien kerrostalojen piha-alueella ei voi juosta kuin kotonaan. Kielletyt alueet merkitään maastoon silloin kun ne eivät ole yksiselitteisesti kartasta luettavissa eli hylkyjä on tarkoitus välttää. Rata kääntää ja vääntää ja G-voimien hallintaa kysytään vauhdin kasvaessa.

Kilpailukartta on tuore, sillä se ei ole vielä valmis : ). Hyvä sprinttikartta valmistuukin vasta kisan kynnyksellä. Tällöin saadaan mukaan kuluvan kesän muutokset. Kartoitustyön tekee Kyösti Orava ja piirtojäljestä vastaa Måns Åkerblom. Alueesta ei ole aikaisempaa suunnistuskarttaa, joten kotiläksyt on opiskeltava kansalaisen karttapaikan kautta.

Ratamestariryhmä on opiskellut lajin saloja olemalla mukana kaikissa tämänvuotisissa huippuliigan sprinteissä ja vieläpä osallistumalla kilpailumuodon seminaariin. Tämä ei kyllä takaa hyvää lopputulosta; ainoastaan sen, että aiheeseen on kiinnostusta. Voihan se olla, että tässä on käynyt kuin entiselle pojalle, joka pakotettiin kansakouluun: oppia tuli, mutta järki meni.